Het toernooisysteem

Tijdens Balkum Beach wordt gebruik gemaakt van het toernooisysteem wat ook gebruikt wordt bij het Beach Life Beach Volleyball Circuit. Dit houdt het volgende in:

Categorieën Hoog, Laag & Jeugd

De wedstrijddag voor bovengenoemde categorieën bestaat uit een ochtendpoule, een middagpoule en finalewedstrijden.


Ochtendpoule

Alle teams in de verschillende categorieën worden, afhankelijk van het aantal inschrijvingen, verdeeld over 1, 2 of 3 ochtendpoules, met 4 of 5 teams per poule. Bij 5 teams per poule wordt een halve competitie gespeeld, bij 4 teams een hele. Na afloop van de ochtendpoule wordt een klassement per poule opgemaakt, wat bepaalt in welke middagpoule de teams gaan spelen:

Bij 1 ochtendpoule blijft de poule-indeling voor de middagpoule gehandhaafd. De resultaten van de ochtendpoule worden opgeteld bij de resultaten van de middagpoule.
Bij 2 ochtendpoules gaan de best gekwalificeerde teams van beide ochtendpoules door naar 1 winnaarspoule in de middag. De overige teams worden ingedeeld in de verliezerspoule.
Bij 3 ochtendpoules gaan de best gekwalificeerde teams door naar 2 winnaarspoules. De overige teams worden ingedeeld in de verliezerspoule.


Middagpoule

De middagpoules zijn verdeeld in winnaars- en verliezerspoules. In de winnaarspoule(s) komen de teams terecht die kans maken op een finaleplaats van het toernooi. De verliezerspoule(s) worden gevuld met de overige teams. Als gezegd bepaald de klassering van een team in de ochtendpoule of dit team in de winnaars- of verliezerspoule gaat uitkomen.
De resultaten van de ochtendpoule tellen in de middagpoule niet meer mee, met uitzondering van de situatie waarbij 1 ochtendpoule aanwezig is.
Na afloop van de middagpoules wordt wederom een pouleklassement opgemaakt, waarbij de finales worden bepaald:

Bij 1 winnaarspoule spelen de nummers 1 en 2 de finale voor de eindoverwinning van het toernooi.

Bij 2 winnaarspoules spelen beide nummers 1 van beide winnaarspoules de finale voor de eindoverwinning van het toernooi.


Algemeen